Wytrawne smaki z powodzeniem
znajdą miejsce na świątecznym stole.
Lekkie, kolorowe i smaczne.
250 ml czerwonego, wytrawnego,
musującego wina, 250 ml musującego
wina białego, 4 łyżeczki żelatyny,
kilka listków sałaty, kilka listków endywii,
6-8 jajek, chlust oliwy, łyżeczka miodu,
pół łyżeczki musztardy pieprzowej, sól,
łyżeczka soku z cytryny.
Żelatynę rozpuściłam w odrobinie
zimnej wody. Wino podgrzałam w dwóch garnuszkach. Do każdego wlałam równą część żelatyny, dokładnie wymieszałam.
Przelałam do płaskich foremek i wstawiłam do lodówki, do zastygnięcia.
Jaja ugotowałam na twardo, obrałam, przekroiłam wzdłuż. Każdą połówkę udekorowałam
gwiazdą wyciętą z szampańskiej galaretki. Mniejszą foremką powycinałam pozostałe
gwiazdki do ozdoby półmisków. Jajka wraz z dekoracją skropiłam dressingiem sporządzonym
z oliwy, musztardy, miodu, soku z cytryny i soli.
Bardzo smacznie polecam :)
Wino w formie galaretki... Dość oryginalne :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwiątecznie... :)
UsuńPozdrawiam Cię serdecznie Zim :)
I śliczne i pyszne :-)
OdpowiedzUsuńLubię gotowane jajka :-)
I ja lubię :)
Usuń