środa, 7 lipca 2010

Zupa-krem z kalarepki i ziemniaków

Bazą zupy, którą
przygotowałam
tym razem,
był wywar
z pięciu skrzydełek
kurczaka,
marchewki, kawałka
selera i przypraw:
ziela angielskiego,
liścia laurowego
i odrobiny soli.
Gdy mięso i warzywa
były miękkie,
przecedziłam wywar, włożyłam do niego dwa ziemniaki pokrojone
w kostkę i kalarepkę przekrojoną na cztery części.
Z kalarepki, kiedy zmiękła, wykroiłam gwiazdki,
resztki dodałam z powrotem do wywaru wraz z mięsem bez skóry.
Całość dokładnie zmiksowałam.
Do kremu włożyłam marchewkę i kalarepkowe gwiazdki.
Na patelni z oliwą i czosnkiem podsmażyłam cząstki chleba.
Powstały chrupiące, aromatyczne grzanki z którymi podałam zupę.

3 komentarze:

  1. Pyszne
    dziekuje
    pozdrawiam Cie serdecznie i duza buzka

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiam serdecznie. Ciekawa jestem jak Twoje sprawy Jesli możesz zadzwoń do mnie, baddzo proszę bo wiadomo przez tydzień nie będę miała dostepu do kompa. Trzymaj się!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aldi, jeśli chcesz - zostałaś przeze mnie zaproszona do blogowej zabawy :) Szczegóły u mnie :)

    OdpowiedzUsuń