piątek, 22 października 2010

Spaghetti z włoskim sosem

W garnuszku rozgrzałam
oliwę. Wrzuciłam do niej
ząbek czosnku pokrojony
w plasterki i kilka gałązek
natki pietruszki.
Smażyłam kilka sekund uważając,
żeby czosnek nie przypalił się.
W przeciwnym razie zrobiłby się
gorzki i sos nie byłby dobry.
Następnie dodałam opakowanie
przecieru pomidorowego
z widocznymi, niewielkimi
kawałkami pomidorów. Czarne oliwki 15-20 sztuk przekroiłam wzdłuż
na cztery części każdą. Włożyłam do sosu. Dodałam też dwie łyżki kaparów
i około 50ml czerwonego, wytrawnego wina.
Doprawiłam solą i szczyptą suszonej papryczki pepperoni.
Gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny.
Po zdjęciu z gazu wyjęłam gałązki pietruszki.
Spaghetti włożyłam do wrzącej, osolonej wody z łyżką oleju.
Ugotowałam al dente, odcedziłam, połączyłam z sosem.
Na talerzach posypałam potrawę tartym parmezanem.
Buon Appetito :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam spaghetti... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie, Zimbabwe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też bardzo lubię, a Aldi jak zawsze robi nam smaka:-) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach :))))
    Pozdrawiam Cię cieplutko, Iwonko :*

    OdpowiedzUsuń