sobota, 12 marca 2011

Jabłka zapiekane z camembertem

Gorąca, aromatyczna przekąska
z puszystym, delikatnym, pysznym,
aksamitnym wnętrzem.
Cztery duże, winne jabłka umyłam
i odkroiłam wierzch w 2/3
wysokości. Wydrążyłam,
pozostawiając ścianki grubości
około 1 cm, skropiłam sokiem
z cytryny.
Przygotowałam farsz: miąższ
wydrążonych jabłek, 20 dag serka
camembert, pół papryki czerwonej i pół żółtej, 2 jajka, 2 łyżki gęstej śmietany 18%, pieprz.
Miąższ jabłek, camembert i paprykę pokroiłam w kostkę.
Dodałam roztrzepane jajka i śmietanę. Doprawiłam pieprzem.
Jabłka wypełniłam masą, przykryłam odciętym uprzednio wieczkiem.
Każdy owoc zawinęłam szczelnie w folię aluminiową.
Wstawiłam do nagrzanego do 200 °C piekarnika.
Zapiekałam 25-30 minut.
Bardzo smacznie polecam :)

2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda. na pewno jest i zdrowe. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale połączenie, aż ślinka cieknie. bardzo ładnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń