wtorek, 20 września 2011

Rajska sałatka Gretki

Dawno nie jadłam tak pysznej
sałatki. Muszę przyznać, że
początkowo byłam do niej
sceptycznie nastawiona,
ponieważ nie używam gotowych
przypraw. Kiedy jednak poznałam
jej smak wiedziałam, że na stałe
zagości w naszym menu.
Tę przesmaczną przekąskę
przygotowała moja Siostra.
Potrzebne składniki: puszka
kukurydzy, puszka ananasów,
puszka brzoskwiń, kapusta
pekińska, dwa ząbki czosnku,
1 - 1,5 piersi kurczaka, majonez
dekoracyjny, naturalny jogurt oraz przyprawa kebab - gyros.
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę, posypać przyprawą i usmażyć.
Pekińską kapustę pokroić. Kukurydzę odsączyć, połączyć z kapustą.
Dodać pokrojone w cząstki plastry ananasa oraz brzoskwinie.
Wymieszane składniki ułożyć w salaterce, obłożyć wystudzonymi
cząstkami kurczaka.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i majonezem.
Ilość sosu zależy od własnych upodobań smakowych.
Polać sałatkę, podawać i zajadać ze smakiem :)
Bardzo, bardzo smacznie polecam.
Dziękuję za te pyszności, Gretka :*

4 komentarze:

  1. Ja używam gotowych przypraw, choć raczej głównie do dań "egzotycznych", takich właśnie jak kebab, gyros czy shoarma. Chociaż raz jak byłam na wsi zrobiłam sama arabską przyprawę do shoarmy, a nawet ją wzbogaciłam miętą (zioło ponoć typowe w kuchni Bliskiego Wschodu). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi smakować wyśmienicie ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Zim, ja właśnie samodzielnie komponuję wszelkie przyprawy korzystając z moździerza :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    zjedz_mnie - smakuje wspaniale, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście fajna ta sałatka, połączenie smaków jest świetne :)

    OdpowiedzUsuń