każdą okazję. Faszerowane jajka często
goszczą na bankietach, weselach oraz
sylwestrowych balach.
6 jajek, 60 g sera morskiego, 2 łyżki gęstej
śmietany, nieduża cebula, 60 g pieczarek,
sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki,
bułka tarta od obtoczenia.
Jajka wyszorowałam, ugotowałam na twardo
i zalałam zimną wodą. Cebulę pokroiłam
w drobną kostkę a pieczarki starłam na
największych oczkach tarki. Podsmażyłam na odrobinie oleju, doprawiłam solą i pieprzem.
Jajka w skorupkach przekroiłam ostrym nożem wzdłuż na dwie równe części.
Ostrożnie wyjęłam żółtko i białko żeby nie uszkodzić skorupki, drobno posiekałam.
Do jajek dodałam zasmażone wcześniej pieczarki z cebulą, ser starty na średnich
oczkach tarki, śmietanę i natkę pietruszki. Masą wypełniłam skorupki.
Do miseczki wsypałam bułkę tartą, zanurzałam w niej połówki jajek farszem do dołu,
by bułka szczelnie przylgnęła. Smażyłam na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor.
Bardzo smacznie polecam :)
Jajeczek w skorupkach jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńAle lubię jajka w różnej postaci.
Warto spróbować, tym bardziej, że można
OdpowiedzUsuńpołączyć je z przeróżnymi dodatkami -
co tylko wyobraźnia podpowie :)