piątek, 11 czerwca 2010

Fantazja ryżowo-serowa

Moje kulinarne
eksperymenty,
bardzo często prowadzą
do odkrycia nowego dania.
Tak było i tym razem.
Pomyślałam,
że zrobię kotleciki z ryżu,
nadziewane twarożkiem,
rodzynkami i innymi
suszonymi owocami.
Wiedziałam, że do tego celu,
ryż muszę ugotować na gęsto. Niestety, użyłam ryżu, który gotuje się na sypko.
Gdy był zimny, wbiłam
do niego jajko, dwa żółtka, dodałam łyżkę mąki pełnoziarnistej i łyżeczkę brązowego cukru.
Kostkę półtłustego twarogu połączyłam z łyżką gęstej, słodkiej, śmietanki,
posiekanymi migdałami, rodzynkami, cukrem waniliowym, łyżką brązowego cukru
i pianą ubitą z jednego białka.
Dno aluminiowej foremki wysmarowałam masłem,
wyłożyłam cienką warstwą ryżowej masy.
Następnie dodałam masę twarogową i kolejną porcję ryżu.
Zapiekałam około 25 minut w 230°C.
Podałam z truskawkowym musem i bitą śmietaną.
Puszysta, aksamitna masa twarogowa, połączona z chrupiącym ryżem
smakowała wyśmienicie.

4 komentarze:

  1. No to Aldi jest bardzo pomysłowa :) Mnie by do głowy nie przyszły takie pomysły :) Dużo się można na tym blogu nauczyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Zimbabwe :))))))

    OdpowiedzUsuń
  3. same pysznosci
    dziekuje Aldi ,jestes kochana
    bardzo lubie ryz pod roznymi postaciami ,ale taki napewno zrobie
    Pozdrawiam

    a tak na marginesie powiem ze juz kilka przepisow Twoich przetestowalam, pysznosci

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Ewuś, bardzo się cieszę.
    Serdecznie Cię pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń