środa, 16 czerwca 2010

Ogórki małosolne

Uwielbiam letni czas,
kiedy można delektować się
warzywami, owocami, wszelkimi
darami, które rodzi Ziemia.
Małosolne ogórki są potrawą,
na którą czekam zawsze
z niecierpliwością,
którą chętnie przyrządzam.
Bardzo lubię czuć w domu
zapach świeżo zakiszonych ogórków.
Aromat czosnku, chrzanu,
porzeczki, wiśni, gorczycy.
Jest to kolejna rzecz,
gdzie dokładnie odmierzam
składniki.
Na litr wrzącej wody,
daję dwie łyżki soli, pół łyżeczki cukru, szczyptę ziaren gorczycy.
Do kiszenia ogórków używam też liście i korzeń chrzanu, koper, dużo czosnku wraz z łupinami.
Niekiedy wzbogacam smak niewielką ilością liści selera.

Pragnę bardzo podziękować Pani Wikci, za wszelkie smakowite przyprawy, które nam ofiarowała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz