Wyjątkowy, świąteczny czas
już za nami. Jak zwykle
dużo wrażeń, wzruszeń
i niezapomnianych chwil.
Teraz powoli przygotowujemy się
do sylwestrowej nocy.
Mnie szczególnie interesuje ona
od strony kulinarnej :)
Z pewnością pojawi się kilka
potraw podobnych do tych,
które przygotowałam na Wigilię.
Będą też typowo szampańskie
dania. Nie zabraknie dobrego
humoru, radości i refleksji...
Prezentuję dziś jajka faszerowane w stylu karnawałowym.
Przekąska jest aromatyczna i pyszna.
250 g świeżego łososia oczyściłam, włożyłam do garnka i zalałam
białym, wytrawnym winem musującym. Doprowadziłam do wrzenia po czym
zdjęłam z ognia i odstawiłam do wystygnięcia.
W międzyczasie ugotowałam na twardo 10 jajek. Obrałam je ze skorupki,
przekroiłam wzdłuż, wyjęłam żółtka.
Łososia podzieliłam na cząstki i włożyłam do miseczki. Dodałam jedną
niedużą posiekaną cebulę, pół jabłka i dwa kiszone ogórki pokrojone
w kosteczkę, pokruszone żółtka oraz garść posiekanej natki pietruszki.
Doprawiłam białym pieprzem, odrobiną soku z cytryny i gałką muszkatołową.
Wymieszałam z łyżką majonezu dekoracyjnego, łyżką gęstego jogurtu,
łyżeczką musztardy staropolskiej i łyżką wina, w którym gotował się łosoś.
Masę nałożyłam do białkowych łódek, schłodziłam.
Przed podaniem przybrałam gałązkami natki pietruszki oraz gwiazdkami
wyciętymi ze świeżej papryki. Posypałam białym pieprzem.
Pasta nadaje się też do smarowania pieczywa.
Bardzo smacznie polecam :)
jak zwykle pięknie :)
OdpowiedzUsuń