czy wakacyjny piknik, na wycieczkę,
na spotkanie z przyjaciółmi, na mały
i wielki apetyt, na każdą okazję.
Są pikantne, soczyste, wspaniale
chrupiące i tak dobre, że trudno się
im oprzeć.
Skrzydełka z kurczaka (ilość dowolna,
ale im więcej tym lepiej), wywar z warzyw
do obgotowania, oraz mąka, jajka i bułka
tarta do panierowania. Ponadto sól
kamienna i suszona papryczka peperoni.
Mięso oczyściłam, umyłam i włożyłam
do wrzącego wywaru. Gotowałam około 25-30 minut. Następnie wyjęłam łyżką cedzakową,
odstawiłam do wystygnięcia.
W moździerzu roztarłam sól kamienną z papryczką peperoni, wymieszałam z bułką tartą.
Zimne skrzydełka rozkroiłam nożem na części. Obtaczałam w mące, rozmąconych jajkach
i w pikantnej bułce tartej. Wrzucałam partiami na rozgrzany, głęboki olej, smażyłam na rumiano.
Przekąska fantastycznie komponuje się z marynowaną papryką, kiszonymi ogórkami,
korniszonami oraz z bukietem sałat z dodatkiem bazylii, rukoli, natki pietruszki i kolendry.
Bardzo smacznie polecam :)
Lubię, lubię skrzydełka bardzo lubię
OdpowiedzUsuńi takie chrupiące przy okazji zrobię ;-)
Nam tak bardzo smakują, ze zastanawiam się,
Usuńczy nie zrobić ich także dziś :)
A co tam :)))
Muszę wypróbować Twój patent z wcześniejszym gotowaniem skrzydełek. A panierka ma cudny kolor! :)
OdpowiedzUsuńKasiu, spróbuj, będą Ci smakować z pewnością :)
UsuńJUż któryś raz czytam u kogoś o gotowaniu skrzydełek przed smażeniem/grillowaniem - też muszę wypróbować :) Twoje skrzydełka wyglądają niezwykle apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje Shinju :)
UsuńSkrzydełka gotuję zawsze przed smażeniem.
Przed grillowaniem też staram się obgotować choć kilka minut.
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
Ja tez chetnie skorzystam z pomyslu, takie przekąski cieszą sie u nas ogromnym powodzeniem.
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam Basiu, są pyszne :)
UsuńOch, konieczne do zrobienia, zapisuję :*
OdpowiedzUsuńKoniecznie Domi :) :*
UsuńPrzyznam szczerze, że skrzydełka to moja ulubiona część z kurczaka i to w każdej postaci. Mój mąż się śmieje i dziwi, bo czym tu się najeść, ale skubać skrzydełka to największa rozkosz smakowa. Pycha!miłego i słonecznego dnia:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Cóż więcej mogę powiedzieć? Rewelacyjne, patent z gotowaniem znałam już wcześniej, ale takiej paniery nie znałam! Polecam! :)))
OdpowiedzUsuńDomi, bardzo się cieszę, że smakowało :)
Usuń