aromatyczne skrzydełka polecam dziś
wielbicielom drobiu. Tym bardziej,
jeśli nie macie pomysłu na obiad ;)
Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi
w przyprawie, którą zakupiłam jakiś
czas temu na rynku miejskim.
Czubrica bułgarska - to mieszanka kopru,
tymianku, cząbru, bazylii, cebuli, soli,
czosnku i natki pietruszki. Idealna do potraw
mięsnych, zup, jajek, soczewicy i fasoli.
12 skrzydełek kurczaka, 2 łyżki czubricy
bułgarskiej, 4 łyżki oliwy, ząbek czosnku,
łyżeczka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 szczypty soli morskiej.
Skrzydełka umyłam, oczyściłam i wysuszyłam papierowymi ręcznikami.
Oliwę, czubricę, miód, sok z cytryny, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek
połączyłam dokładnie. Natarłam mięso, przełożyłam do miski, przykryłam
folią spożywczą, wstawiłam na noc do lodówki.
Następnego dnia ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, wstawiłam do piekarnika.
Piekłam do miękkości: początkowo w 220°C , po 15 minutach zmniejszyłam
temperaturę do 180° C.
Podałam z wiosennym bukietem zieleniny: kilka listków sałaty masłowej, natka kolendry
i pietruszki, rukola, bazylia, oregano, ćwiartka czerwonej cebuli i mały pomidor -
wszystko to skropiłam sokiem z cytryny i oliwą, posypałam solą i odrobiną białego pieprzu.
Bardzo smacznie polecam :)
poproszę! pychaaa..
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńDobrego dnia, Karmel-itko :)
Dużo słyszałam o czubrycy - oczywiście dobrego;) Skrzydełka wyglądają wspaniale! Pyszny obiadek!
OdpowiedzUsuńCzubryca jest genialną przyprawą, posypuję nią nawet
Usuńser na kanapkach :)
ta przyprawa musi być bardzo aromatyczna ;)
OdpowiedzUsuńTak Agnieszko, jest bardzo aromatyczna i doskonale wzbogaca
Usuńsmak potraw :)
Muszę kupić te czubricę,
OdpowiedzUsuńbo bardzo lubię skrzydełka i drób.
Dziękuję za podpowiedź. Na rynku? :-)
Tak, na rynku w okolicy stoiska ze słynną kapustą kiszoną
Usuńz Tolkmicka... ;)
Znam tę kapustę , znam :-)))
UsuńNajlepsza kapusta świata :))))
UsuńNo, ogórki także :)
Ogórki też ?
UsuńNie wiedziałam...
Tak, kiszone ogórki, rewelacja :)
UsuńMuszą być pyszne, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne :)
UsuńO tak, skrzydełka w takiej asyscie to wspaniały obiadek :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się zarumieniły!
Domi, takie rumiane lubię najbardziej - ach, ta skórka :)
Usuń