cukierki prezentowałam już kilka
razy. Do złudzenia przypominają
krówki. Są bardzo słodkie i pięknie
pachną. Składają się z trzech składników
i choć proces ich gotowania trwa blisko
godzinę, warto się poświęcić.
2 szklanki cukru, łyżka masła,
szklanka słodkiej śmietanki 18%.
W garnku roztopiłam masło, wsypałam cukier, wymieszałam drewnianą łyżką i od razu
wlałam śmietanę, by nie doprowadzić
do zbrązowienia cukru.
Gotowałam na średnim ogniu ponad 45 minut cały czas mieszając. Masa nieustannie
wrzała i stopniowo gęstniała przybierając konsystencję gumy.
Silikonowe foremki w kształcie truskawek posmarowałam olejem, wypełniłam gorącymi
cukierkami, odstawiłam do wystygnięcia.
Bardzo smacznie polecam :)
Zachęcam też do zobaczenia:
Bómbómki z dekla kruche
Bómbómki z dekla z makiem
oraz Kociewskie bómbómki z dekla
oj, dzieciaki pewnie zwarjowały ze szczęścia :)
OdpowiedzUsuńPozdraawiamy serdecznie
Tapenda
I dzieciaki i dorośli :)))
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Przepis niezwykle mnie zaintrygował. Wydrukowałam go sobie i będę pracować nad nim w sobotę. Ale mam pytanie, czy masa jest na tyle gorąca, że można ją wlewać tylko do silikonowych form? Mam plastikowe foremki po czekoladkach. Nadadzą się?
OdpowiedzUsuńPlastikowe nie mają szans, stopią się.
UsuńCukierki można też wylać do płaskiej, blaszanej formy.
Naczynie trzeba wysmarować tłuszczem i gorącą masę przelać.
Ani, wpisz w wyszukiwarce mojego bloga "Bómbómki" -
znajdziesz podobne przepisy (smakowe i inne kształty)
z dokładniejszym wytłumaczeniem :)
Właśnie wydrukowałam sobie przepis :) Ale mam pytanie, czy mogę użyć plastikowych foremek po czekoladkach?
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, a mnie ząb boli.:-(
OdpowiedzUsuńEch... :(
UsuńJakie piękne zdjęcie , a krówki na pewno są smaczne.
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis...
Są rewelacyjne :)
UsuńPrzejrzałam przepisy. Tak cudownie proste :) A w ogóle skąd taka niesamowita nazwa?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia skąd wzięła się nazwa - chyba z gwary,
Usuńtak sądzę.
Ten przepis jest bardzo stary, tego jestem pewna :)
pe.es a co to znaczy słodka śmietana 18%? Muszę się prosić o podanie firmy... Bo zupełnie nie znam się na śmietanach. A do prawdziwej dostępu nie mam.
OdpowiedzUsuńŚmietana w kartoniku - ja najczęściej kupuję
Usuńfirmy "Łaciata".
Ze śmietany 12% i 30% też wyjdą :)
Świetny przepis! Tylko stanie przy garnku i mieszanie 45 minut mnie przeraża ;]
OdpowiedzUsuńJest to nieco uciążliwe, szczególnie w upalne dni,
Usuńale... coś za coś :)
Wow, jakie super! Trzeba by pokombinować i zrobić takie ze śmietaną owsianą, ciekawe czy by wyszły? Zajrzę tu jeszcze za tymi słodkościami:)
OdpowiedzUsuńZ owsianą śmietaną?
UsuńPewnie by wyszły, sama jestem ciekawa :)
Ale fajowskie! Mojej córci bardzo się spodobały, więc w niedalekiej przyszłości pewnie czeka nie stanie przy garze i mieszanie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słonecznie!
Wspaniale, bardzo się cieszę :)
Usuńmam nadzieję, że bómbómki spodobają się
i córci i mamie i całej rodzinie :))))
Serdecznie Was pozdrawiam :)
I to są cukierki! A nie te pełne konserwantów wyroby cukierkopodobne :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńŚwietne! Rewelacyjny pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!