poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Schabowy z gruszkami i arbuzem

Witam po kilku dniach przerwy.
Odpoczynek, na który się wybraliśmy
był bardzo udany. Radosny, beztroski,
swobodny, dobry czas.
Pożywialiśmy się wyłącznie warzywami,
owocami i rybami. Było smacznie,
rozkosznie wręcz.
Do wrażeń z Helu powrócę w innym
poście, teraz zapraszam na schabowego
z gruszkami i arbuzem. Prosty, smaczny
posiłek i moje ulubione połączenie mięsa
z owocami.
400 g przerośniętego schabu bez kości,
4 gruszki, 350-400 g arbuza, nać selera, pietruszki i lubczyku do dekoracji, oraz mąka, 
jajko i panko lub bułka tarta do panierowania. 
Gruszki obrałam, przekroiłam na pół, gotowałam na parze przez 5 minut. Z miąższu arbuza
wykroiłam gwiazdki, pozbywając się uprzednio pestek.
Schab umyłam, osuszyłam i pokroiłam na cztery równe plastry. Rozbiłam, oprószyłam solą
i pieprzem ziołowym. Panierowałam w mące, rozmąconym jajku i w panko.
Kotlety usmażyłam na rumiano, wstawiłam na 4-5 minut do ciepłego piekarnika, by doszły.
Na talerzach ułożyłam gruszki, schabowe i arbuzowe gwiazdki. Przybrałam zieleniną
i gałązkami porzeczek. Podałam z zieloną sałatą polaną sosem winegret.
Bardzo smacznie polecam :)

6 komentarzy:

  1. Witaj Alu
    jak zawsze same pysznosci..
    Pozdrawiam Cie serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuś, dziękuję :)
      Pozdrawiam Cię równie serdecznie :*

      Usuń
  2. Tak po prostu z gruszkami ?
    Jeszcze nie jadłam ,a schabowego lubię bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak po prostu :)
      Schabowy fantastycznie komponuje się
      z różnymi owocami :)))

      Usuń
  3. Nie no Aldi, jak zwykle mnie zadziwiasz.. :-)
    Chętnie bym spróbowała kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń