ulubionych wigilijnych potraw.
Przepadam za jej aromatem, smakiem
i wyglądem. Ogromną radość
sprawia mi sporządzanie tego dania
a jeszcze większą - gdy widzę, jak
smakuje innym :)
700 g kiszonej kapusty, jedna marchewka,
duża cebula lub dwie niewielkie,
10-12 suszonych śliwek, 70 g suszonych
borowików, chlust oleju, 2 listki laurowe,
3-4 kulki ziela angielskiego, 4 jagody
jałowca, pół łyżeczki kminku, garść
suszonej żurawiny, czubata łyżka powideł śliwkowych, sok z połowy pomarańczy, pieprz.
Grzyby zalałam wrzącą wodą, moczyłam przez godzinę. Kapustę włożyłam do garnka,
wlałam wodę wraz z grzybkami, wsypałam kminek, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec.
Gotowałam na niewielkim ogniu około godzinę. Na oleju podsmażyłam cebulę pokrojoną
w kostkę i marchewkę startą na największych oczkach tarki. Zeszklone jarzyny włożyłam
do kapusty. Wlałam sok z pomarańczy, dodałam śliwki i żurawinę, doprawiłam świeżo
utłuczonym białym pieprzem. Gotowałam kolejną godzinę. Zdjęłam z gazu, włożyłam
łyżkę powideł śliwkowych, wymieszałam dokładnie, odstawiłam do wystygnięcia.
Do Wigilii przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym glinianym naczyniu.
Bardzo smacznie polecam :)
musi być na Wigilii, obowiązkowo!
OdpowiedzUsuńJuż się nie mogę doczekać tego dnia :-)
OdpowiedzUsuńI w żaden inny to danie nie smakuje tak nieprawdopodobnie :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Ja również :)
UsuńPozdrawiam miło :)
Z takimi dodatkami to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTak :))))
UsuńU mnie w domu na Wigilię używa się tylko lnianego oleju.. bardzo go lubię, do kapusty tez dodaję - na jednej części podsmażam cebulę, drugą porcję dodaję do kapusty:)
OdpowiedzUsuńaha, w naszej wersji wigilijnej kapusty jest fasola, uprzednio namoczona i ugotowana, dodana pod koniec gotowania kapusty:)
pozdrawiam:)
Fasolę? Nigdy nie próbowałam, muszę
Usuńkoniecznie zrobić :)
My fasolowi jesteśmy bardzo więc
zapewne ten sposób się przyjmie :)
Wstyd się przyznać, ale lnianego oleju
chyba nigdy nie używałam.
Też muszę spróbować :)
Dziękuję :)))
Pozdrowienia serdeczne :)