środa, 30 stycznia 2013

Koktajl z krewetek

Prosta przekąska dla miłośników
owoców morza. Różnorodność
smaków gwarantuje pyszny, zdrowy
i lekki posiłek w sam raz na kolację.
Dodam tylko, że w blasku świec, koktajl
prezentuje się zachęcająco i wyjątkowo 
pięknie... :)
300 g krewetek z zalewy, 2 fenkuły, 
pół świeżego ogórka, mała czerwona 
cebula, 6-8 kaparów, 4 łyżki pestek 
granatu, pęczek koperku, 2 czerwone 
pomarańcze, sok z połowy cytryny, 
łyżeczka chrzanu, łyżeczka koncentratu 
pomidorowego, oliwa, ewentualnie sól i pieprz.
Koper włoski (fenkuł) opłukałam, zdjęłam wierzchnią twardą warstwę, przekroiłam wzdłuż
i wycięłam głąb. Jedną połowę pokroiłam w piórka a potem w kosteczkę. Krewetki odsączyłam,
cebulę posiekałam, ogórek obrałam, wydrążyłam nasiona a pozostałą część pokroiłam w kostkę.
Przygotowane składniki połączyłam z krewetkami, dodałam koperek, granatowe pestki, kapary,
łyżeczkę soku z cytryny i oliwę. Wstawiłam na godzinę do lodówki. W międzyczasie wymieszałam
chrzan, koncentrat i pozostały sok z cytryny oraz obrałam pomarańcze ze skóry i błon.
Krewetkowym koktajlem wypełniłam połówki fenkułu, ułożyłam na półmiskach wraz z cząstkami
pomarańczy i sosem chrzanowo pomidorowym. Przybrałam natką pietruszki, skropiłam oliwą.
Bardzo smacznie polecam :)

6 komentarzy:

  1. O mamuśku, ależ pyszności ...mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pyszna i śliczna przekąska :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była bardzo pyszna, szczególnie że
      dawno nie jedliśmy krewetek :)

      Usuń
  3. Aleś napsociła pięknie i romantycznie do tego! ;) Już ja nawet się nie będę domyślać co się po tym afrodyzjaku w blasku świec działo... ;>
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń