owoców morza. Różnorodność
smaków gwarantuje pyszny, zdrowy
i lekki posiłek w sam raz na kolację.
Dodam tylko, że w blasku świec, koktajl
prezentuje się zachęcająco i wyjątkowo
pięknie... :)
300 g krewetek z zalewy, 2 fenkuły,
pół świeżego ogórka, mała czerwona
cebula, 6-8 kaparów, 4 łyżki pestek
granatu, pęczek koperku, 2 czerwone
pomarańcze, sok z połowy cytryny,
łyżeczka chrzanu, łyżeczka koncentratu
pomidorowego, oliwa, ewentualnie sól i pieprz.
Koper włoski (fenkuł) opłukałam, zdjęłam wierzchnią twardą warstwę, przekroiłam wzdłuż
i wycięłam głąb. Jedną połowę pokroiłam w piórka a potem w kosteczkę. Krewetki odsączyłam,
cebulę posiekałam, ogórek obrałam, wydrążyłam nasiona a pozostałą część pokroiłam w kostkę.
Przygotowane składniki połączyłam z krewetkami, dodałam koperek, granatowe pestki, kapary,
łyżeczkę soku z cytryny i oliwę. Wstawiłam na godzinę do lodówki. W międzyczasie wymieszałam
chrzan, koncentrat i pozostały sok z cytryny oraz obrałam pomarańcze ze skóry i błon.
Krewetkowym koktajlem wypełniłam połówki fenkułu, ułożyłam na półmiskach wraz z cząstkami
pomarańczy i sosem chrzanowo pomidorowym. Przybrałam natką pietruszki, skropiłam oliwą.
Bardzo smacznie polecam :)
O mamuśku, ależ pyszności ...mniam...
OdpowiedzUsuńAno :)))
UsuńJak pyszna i śliczna przekąska :-)
OdpowiedzUsuńByła bardzo pyszna, szczególnie że
Usuńdawno nie jedliśmy krewetek :)
Aleś napsociła pięknie i romantycznie do tego! ;) Już ja nawet się nie będę domyślać co się po tym afrodyzjaku w blasku świec działo... ;>
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Ach! ......... :)))
Usuń