zarówno białą jak i czerwoną.
Wspaniale komponuje się mięsem
tworząc prawdziwy, domowy, polski
obiad. Dziś radośnie zapraszam na
kolorową dobroć. Przepis wygrzebałam
w jednym z moich pierwszych zeszytów
kulinarnych. Sporządzam ją od czasu
do czasu i zawsze wszystkim smakuje.
Mała główka czerwonej kapusty,
kieliszek czerwonego półwytrawnego
wina, 15 dag rodzynek sułtańskich
(niekiedy używam śliwek), 4 goździki, 4 jagody jałowca, 1 cytryna, 2 łyżki miodu, sól, pieprz.
Kapustę umyłam, oberwałam wierzchnie liście i poszatkowałam. W głębokiej patelni rozgrzałam
odrobinę oleju, włożyłam kapustę, zalałam winem. Dodałam rodzynki, goździki, jałowiec,
świeżo utłuczony pieprz i sól. Gotowałam pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu.
Cytrynę obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę i wraz z miodem włożyłam do kapusty.
Ogrzewałam jeszcze kilka minut po czym wyłowiłam jałowiec i goździki. Tak przygotowaną
kapustę można jeszcze zaciągnąć zasmażką, ja jednak tego nie praktykuję.
Aromatyczną kapustę podałam z duszoną szynką w delikatnym sosie pietruszkowym.
600 g szynki wieprzowej, marchewka, pietruszka, cebula, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy,
sól, pieprz, chlust oleju, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Mięso opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w plastry. Krótko obsmażyłam na rozgrzanym oleju,
zalałam wodą. Włożyłam obraną i umytą marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dodałam liść laurowy,
ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dusiłam na maleńkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania wsypałam sól. Miękkie mięso wyjęłam, powstały wywar przecedziłam. Zagęściłam odrobiną mąki
ziemniaczanej, wsypałam natkę pietruszki, doprawiłam jeszcze odrobiną soli i pieprzem.
Potrawę ułożyłam na podgrzanych talerzach, przybrałam pestkami granatu i sałatą ozdobną.
Bardzo smacznie polecam :)
Pycha , taki obiadek to dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńMusze koniecznie zrobić taką kapustę.
Bardzo prosty i smaczny przepis podałaś,
ale jednocześnie ciekawy, z miodem ?
Z miodem :)))
UsuńUwielbiam tę kapustę,
smakuje na ciepło i na zimno :)))