Mafaldine - karbowane wstążki.
Ten rodzaj makaronu doskonale
pasuje do gęstych sosów.
Danie, które proponuję jest
wyjątkowo kaloryczne, ale też
aromatyczne i pyszne.
Łyżkę masła roztopiłam
na głębokiej patelni. Dodałam
150 g sera gorgonzola, 3 łyżki
startego ementalera, 50 g sera
lazur, zmiażdżony ząbek czosnku,
szczyptę świeżo startej gałki
muszkatołowej i 4 łyżki gęstej śmietany 12%.
Całość powoli podgrzewałam cały czas mieszając.
Sery roztopiły się i powstał aksamitny, gęsty sos.
Makaron ugotowałam al dente. Odcedziłam i nie przelewając go wodą
połączyłam z sosem.
Ozdobiłam posiekaną natką pietruszki i koktajlowymi pomidorkami.
Po takim posiłku polecam długi spacer ;)
Buon Appetito :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz