piątek, 2 grudnia 2011

Makowe risotto z ricottą i granatem

Eleganckie, delikatne i słodkawe
risotto to raj dla łasuchów.
Nadaje się na podwieczorek,
albo lekką kolację.
W oryginalnym przepisie,
który kiedyś słyszałam
w Radio Napoli występuje
cukier. Ja zastąpiłam go
syropem z agawy. Danie jest
przepyszne, kremowe, aksamitne
i co najważniejsze, nie zapycha.
Do głębokiej patelni wlałam chlust
oliwy. Wsypałam szklankę ryżu
arborio i chwilę prażyłam.
Po chwili wlałam szklankę białego, półsłodkiego wina.
Przykryłam, gotowałam kilka minut na niewielkim płomieniu ognia.
Następnie wlałam szklankę wody i wsypałam dużą szczyptę soli.
Gotowałam dalej. Kiedy ryż wchłonął prawie całą wodę dodałam
250 g ricotty i łyżeczkę masła. Wymieszałam, wsypałam pestki
z połowy granatu, wlałam 6 łyżek syropu z agawy,
dodałam też łyżkę sypkiego maku.
Połączyłam wszystko drewnianą łyżką, zdjęłam z ognia.
Przykryłam i odstawiłam na 10 minut.
Wyłożyłam na talerze, ozdobiłam granatowymi pestkami,
posypałam makiem. Przybrałam gałązką mięty.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)

11 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda i świętny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście eleganckie:) Bardzo ciekawa propozycja

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie próbowałam jeszcze z makiem, ale okrągłoziarnisty akurat na jutro już wyjęty i czeka na mnie :)

    z ricottą również nie próbowałam, zostało Ci coś ? :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie bardzo elegancko wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za miłe komentarze :)
    I zachęcam do spróbowania. Risotto jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie risotto to ja rozumiem :)
    Zjadłabym z miłą chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mak i ryż i ricotta...kupuję to:)

    OdpowiedzUsuń