Drożdżówki pachnące słońcem,
świeżą zielenią i radością.
Idealne w towarzystwie mrożonej
herbaty lub kawy. Wspaniałe.
500 g mąki pszennej, 250 ml mleka,
pół szklanki cukru, szczypta soli,
2 jajka, 5 dag drożdży, 50 g margaryny,
500 g rabarbaru.
Na lukier: cukier puder, mleko.
Drożdże rozmieszałam w niewielkiej ilości
ciepłego mleka i łyżce cukru, odstawiłam
do wyrośnięcia. Mleko wraz z cukrem i solą
lekko podgrzałam, wsypałam przesianą
mąkę. Mieszając drewnianą łyżką wbiłam jajka oraz stopioną i wystudzoną margarynę.
Wlałam zaczyn, dokładnie wyrobiłam. Ciasto przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką,
odstawiłam do wyrośnięcia.
Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam w nieduże kawałki. Zasmażyłam z 5 łyżkami
cukru na łyżeczce klarowanego masła.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na grubość około pół centymetra. Wykrawałam krążki,
lekko rozpłaszczałam. Na każdy wyłożyłam łyżkę rabarbarowej masy.
Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piekłam około 20-25 minut.
Po wystudzeniu polałam lukrem.
Bardzo smacznie polecam :)
To jest na słodko ??
OdpowiedzUsuńA przez moment zastanwiałam się z czym to jest ...
Kiełbaski ? ;-)))
Na słodko z lekko kwaśnym posmakiem :)
Usuńżebym tylko miał żelazową wolę do wyrabiania ciasta drożdzowego ... :)
OdpowiedzUsuńDla mnie wyrabianie ciasta to prawdziwa przyjemność :)
UsuńZ rabarbarem, czyli juz je lubie :)
OdpowiedzUsuńNajpiękniejsze.. eh.. zapachy lata ;-)
OdpowiedzUsuńTak! Robią niezapomniane wrażenie :)
UsuńEch .... wyglądają przepysznie. Chociaż, gdybym miała się czepiać, to powiedziała bym, że prawdziwe szneki z glancem są z kruszonką ... ale Twoja wersja wygląda tak smakowicie, że poplułam ekran mojego lapka :))
OdpowiedzUsuńMasz rację Haniu - kruszonki już zwyczajnie
Usuńnie chciało mi się robić. Tak bardzo czekaliśmy
na ten rabarbar :)
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
szneka z glancem! uwielbiana.
OdpowiedzUsuńa rabarbarowej tom jeszcze nie jadła..
:)))))
Usuńtrza spróbować, bo je dobre :)