poniedziałek, 2 lipca 2012

Szneki z rabarbarem i glancem

Drożdżówki pachnące słońcem,
świeżą zielenią i radością.
Idealne w towarzystwie mrożonej
herbaty lub kawy. Wspaniałe.
500 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 
pół szklanki cukru, szczypta soli, 
2 jajka, 5 dag drożdży, 50 g margaryny, 
500 g rabarbaru.
Na lukier: cukier puder, mleko. 
Drożdże rozmieszałam w niewielkiej ilości
ciepłego mleka i łyżce cukru, odstawiłam
do wyrośnięcia. Mleko wraz z cukrem i solą
lekko podgrzałam, wsypałam przesianą
mąkę. Mieszając drewnianą łyżką wbiłam jajka oraz stopioną i wystudzoną margarynę.
Wlałam zaczyn, dokładnie wyrobiłam. Ciasto przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką,
odstawiłam do wyrośnięcia.
Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam w nieduże kawałki. Zasmażyłam z 5 łyżkami
cukru na łyżeczce klarowanego masła.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na grubość około pół centymetra. Wykrawałam krążki,
lekko rozpłaszczałam. Na każdy wyłożyłam łyżkę rabarbarowej masy.
Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piekłam około 20-25 minut.
Po wystudzeniu polałam lukrem.
Bardzo smacznie polecam :)

11 komentarzy:

  1. To jest na słodko ??
    A przez moment zastanwiałam się z czym to jest ...
    Kiełbaski ? ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. żebym tylko miał żelazową wolę do wyrabiania ciasta drożdzowego ... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie wyrabianie ciasta to prawdziwa przyjemność :)

      Usuń
  3. Z rabarbarem, czyli juz je lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najpiękniejsze.. eh.. zapachy lata ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ech .... wyglądają przepysznie. Chociaż, gdybym miała się czepiać, to powiedziała bym, że prawdziwe szneki z glancem są z kruszonką ... ale Twoja wersja wygląda tak smakowicie, że poplułam ekran mojego lapka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Haniu - kruszonki już zwyczajnie
      nie chciało mi się robić. Tak bardzo czekaliśmy
      na ten rabarbar :)
      Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  6. szneka z glancem! uwielbiana.
    a rabarbarowej tom jeszcze nie jadła..

    OdpowiedzUsuń