Wszelkie kluski zjadam zawsze
z przyjemnością. Dodatkową
radość sprawia mi, kiedy
są to leniwe pierogi a jeszcze
większą, gdy zawierają szpinak.
Posiłek szybki, prosty i smaczny.
Do 400 g tłustego twarogu
wbiłam dwa jajka, dodałam
4 rozmrożone kulki szpinaku
i mąkę pszenną. Nie podam
dokładnej ilości mąki - należy
dać jej tyle, by zagnieść elastyczne
ciasto, które nie będzie się lepić
do rąk. Po wyrobieniu odrywałam po kawałku, rolowałam
i ostrym nożem kroiłam kopytka.
Wrzucałam partiami do wrzącej, solonej wody z łyżką oleju.
Po wypłynięciu gotowałam jeszcze około 30 sekund, wyjmowałam.
Sos sporządziłam z 6 szpinakowych kulek. Rozmroziłam je, włożyłam
do garnuszka i podgrzałam. Dodałam łyżkę masła, sól i pieprz do smaku,
rozgnieciony ząbek czosnku oraz dwie łyżki słodkiej śmietany 12%.
Leniwe kopytka wyłożyłam na talerze, polałam sosem.
Przybrałam płatkami migdałów, posypałam czerwoną papryką.
Bardzo smacznie polecam :)
Uwielbiam kluchy!!! Za leniwymi przepadam wprost! Świetny pomysł z tym szpinakiem.
OdpowiedzUsuńTakie kluchy ze szpinakiem chetnie bym zjadla!
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, bo mam fazę na wszystko, co zawiera w sobie szpinak.
OdpowiedzUsuń