chrupiącą skórką, aromatycznym
i soczystym wnętrzem najbardziej
smakują tuż po zdjęciu z patelni,
kiedy są gorące. Ser, który w sobie
zawierają rozpływa się rozkosznie
a zioła tańczą w ulatującej, wonnej
parze. Za sprawą panierki panko
kotleciki wyglądają niczym duże,
rogate kokosanki, co jest ich
dodatkowym walorem.
Są proste i szybkie w przygotowaniu.
Smaczne, lekkie i sycące zarazem.
Kotlety: 300 g ugotowanego ryżu, 2 jajka, 110 g sera ementaler, 2 łyżki tartego parmezanu,
jasna część dużego pora, 2 garści posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy, odrobina startej gałki muszkatołowej, po pół łyżeczki suszonej
bazylii, oregano i tymianku.
Ponadto: mąka, jajko i panko do panierowania oraz olej rzepakowy do smażenia.
Por opłukałam dokładnie, osuszyłam, pokroiłam w cienkie plasterki i zasmażyłam.
Ryż wsypałam do miski, wbiłam jaja, dodałam parmezan, starty na największych
oczkach tarki ementaler, wystudzony por, natkę oraz przyprawy. Wymieszałam.
Z powstałej masy uformowałam podłużne kotlety. Obtoczyłam je w mące,
rozmąconym jajku i w panko. Smażyłam na rumiano.
Sos: 200 g greckiego jogurtu, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka soku z cytryny, 2 małe
suszone papryczki peperoni, po pół łyżeczki: oregano, czerwonego pieprzu, bazylii,
tymianku, cząbru i rozmarynu, 2 szczypty czarnuszki, sól morska do smaku.
Czosnek przecisnęłam przez praskę, wymieszałam z jogurtem i sokiem z cytryny.
Pozostałe składniki włożyłam do moździerza i utarłam. Dodałam do sosu
zostawiając odrobinę do dekoracji. Schłodziłam w lodówce.
Bardzo smacznie polecam :)
Brzmi niesamowicie pysznie, a ja lubię ryż :-)
OdpowiedzUsuńRyż od pewnego czasu lubię coraz bardziej,
Usuńwcześniej wolałam makaron :)
Tak to pięknie opisałaś, że aż słów mi brak :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuję i serdecznie Cię pozdrawiam, Basiu :)
UsuńLubię ryżowe kotleciki, ale takich nie znam, super się zapowiadają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Polecam, są fantastyczne :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Wyglądają pysznie :)! Ale co to jest "panierka panko"?
UsuńPanko, to japońska "bułka tarta".
UsuńPszenno - drożdżowe płatki do panierowania
ryb, mięsa, warzyw, owoców morza itp.
Pozdrawiam serdecznie :)
Poszukam... może gdzieś znajdę...a jak nie to spróbuję ze zwykłą bułką tartą i zobaczymy jak będzie smakować....:) Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń