piątek, 5 października 2012

Kotlety z ryżu z sosem czosnkowo - ziołowym

Ryżowe kotleciki z rumianą,
chrupiącą skórką, aromatycznym
i soczystym wnętrzem najbardziej
smakują tuż po zdjęciu z patelni,
kiedy są gorące. Ser, który w sobie
zawierają rozpływa się rozkosznie
a zioła tańczą w ulatującej, wonnej
parze. Za sprawą panierki panko
kotleciki wyglądają niczym duże,
rogate kokosanki, co jest ich
dodatkowym walorem.
Są proste i szybkie w przygotowaniu.
Smaczne, lekkie i sycące zarazem.
Kotlety: 300 g ugotowanego ryżu, 2 jajka, 110 g sera ementaler, 2 łyżki tartego parmezanu, 
jasna część dużego pora, 2 garści posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, 
szczypta kurkumy, odrobina startej gałki muszkatołowej, po pół łyżeczki suszonej 
bazylii, oregano i tymianku. 
Ponadto: mąka, jajko i panko do panierowania oraz olej rzepakowy do smażenia.
Por opłukałam dokładnie, osuszyłam, pokroiłam w cienkie plasterki i zasmażyłam.
Ryż wsypałam do miski, wbiłam jaja, dodałam parmezan, starty na największych
oczkach tarki ementaler, wystudzony por, natkę oraz przyprawy. Wymieszałam.
Z powstałej masy uformowałam podłużne kotlety. Obtoczyłam je w mące,
rozmąconym jajku i w panko. Smażyłam na rumiano.
Sos: 200 g greckiego jogurtu, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka soku z cytryny, 2 małe 
suszone papryczki peperoni, po pół łyżeczki: oregano, czerwonego pieprzu, bazylii, 
tymianku, cząbru i rozmarynu, 2 szczypty czarnuszki, sól morska do smaku. 
Czosnek przecisnęłam przez praskę, wymieszałam z jogurtem i sokiem z cytryny.
Pozostałe składniki włożyłam do moździerza i utarłam. Dodałam do sosu
zostawiając odrobinę do dekoracji. Schłodziłam w lodówce. 
Bardzo smacznie polecam :)


9 komentarzy:

  1. Brzmi niesamowicie pysznie, a ja lubię ryż :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż od pewnego czasu lubię coraz bardziej,
      wcześniej wolałam makaron :)

      Usuń
  2. Tak to pięknie opisałaś, że aż słów mi brak :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i serdecznie Cię pozdrawiam, Basiu :)

      Usuń
  3. Lubię ryżowe kotleciki, ale takich nie znam, super się zapowiadają :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są fantastyczne :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Wyglądają pysznie :)! Ale co to jest "panierka panko"?

      Usuń
    3. Panko, to japońska "bułka tarta".
      Pszenno - drożdżowe płatki do panierowania
      ryb, mięsa, warzyw, owoców morza itp.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Poszukam... może gdzieś znajdę...a jak nie to spróbuję ze zwykłą bułką tartą i zobaczymy jak będzie smakować....:) Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń