 Zakręcone bułeczki stanowią
Zakręcone bułeczki stanowiądoskonałą przekąskę na
wakacyjne, pełne aktywności
dni. Można je zabrać na piknik,
grilla, albo na wędrówkę po górach
czy leniwe wylegiwanie się
na plaży. Są proste w wykonaniu
i długo zachowują świeżość.
0,25 kg przesianej mąki
(ja użyłam pszennej, ale równie
dobrze można zastąpić ją żytnią),
6 g drożdży, 3/4 szklanki
ciepłego mleka, płaska łyżeczka
cukru, łyżeczka soli, 35 ml oliwy.
Drożdże rozpuściłam w mleku, dodałam cukier, odstawiłam na 10 minut.
Zaczyn wlałam do mąki, dodałam sól i oliwę, zaczęłam wyrabiać.
Plastyczne, elastyczne i jędrne ciasto uformowałam w kulę,
włożyłam do miski wysmarowanej oliwą, odstawiłam do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wsypałam garść sezamu
i jeszcze raz wyrobiłam. Podzieliłam na kilka części.
Zrolowałam cienkie wałeczki, skręciłam, posypałam sezamem.
Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i raz jeszcze odstawiłam do wyrośnięcia.
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180°C kilkanaście minut,
aż ślimaczki przybrały rumianą barwę.
Fantastycznie komponują się z zimnym piwem, z konfiturą wiśniową,
malinową lub figową. Smakują też bez dodatków.
Bardzo smacznie polecam.
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz