Wielokrotnie wspominałam
jak bardzo lubimy wołowinę.
Występuje ona w większości
naszych obiadów.
Dziś proponuję delikatny wołowy
gulasz sporządzony na bazie
różowego wina Il Chiaretto.
70 dag wołowiny zrazowej
pokroiłam w dużą kostkę.
Podsmażyłam z każdej strony
na rozgrzanym oleju, przełożyłam
do szerokiego garnka. Dodałam
dwie marchewki, jedną pietruszkę,
plasterek selera i jasną część pora. Ponadto: ziele angielskie, liść laurowy,
kilka nasion kolendry, odrobinę morskiej soli i kolorowy pieprz ziarnisty.
Wlałam 3/4 szklanki wody i 3/4 butelki wina. Postawiłam na ogniu.
Gdy płyn zaczął wrzeć zmniejszyłam płomień do minimum, dusiłam
około 4 godzin. W połowie gotowania dodałam resztę wina
i kolejne 3/4 szklanki wody.
Warzywa wyjęłam - przyrządziłam z nich później sałatkę :)
a sos zagęściłam łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Podałam z ugotowanym na sypko brązowym ryżem i ogórkiem małosolnym.
Posypałam dużą ilością natki pietruszki.
Bardzo smacznie polecam :)
to ja podstawiam swój talerzyk : poproszę dokładkę :)
OdpowiedzUsuń