propozycja wspólnego,
wirtualnego kucharzenia.
Uwielbiam babkę ziemniaczaną,
dlatego byłam podwójnie zadowolona :)
Wraz ze mną gotowały: Asiek,
Iza, Basia, Kasia Prezydentowa,
Bożena i Kasia.
Składniki: 1,5 kg ziemniaków,
350 g wędzonego boczku,
2 cebule
2-3 ząbki czosnku, 3 jajka,
3 łyżki maki pszennej,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek.
Ziemniaki starłam na tarce o średnich oczkach.
cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę.
Boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Na tym samym tłuszczu
podsmażyłam cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
W misce wymieszałam ziemniaki, mąkę, jajka i przyprawy. Dodałam boczek
i cebulę z czosnkiem, wymieszałam.
Wyłożyłam na wysmarowana masłem formę i piekłam około godziny
w temperaturze 180°C.
Od siebie dodałam sos:
150 g suszonych borowików namoczyłam w wodzie.
Szklankę mięsnego wywaru podgrzałam, dodałam grzybki.
Doprawiłam odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem.
Zagęściłam łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą.
Babkę ziemniaczaną pokroiłam, ułożyłam porcje na talerzach,
polałam sosem.
Dziękuję Wam, dziewczyny za wspólne gotowanie :))
Bardzo smacznie polecam :)
piękna babeczka i ten sosik! pycha!
OdpowiedzUsuńdzięki za wspólną zabawę :-)
Pysznie się prezentuje twoja wersja.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne gotowanie
Piękna i pyszna babka!:) Dziękuję za wspólne gotowanie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
nie jadłam nigdy...
OdpowiedzUsuńale chciałabym. i chyba to uczynię.
przepis zapisany ;]
Smacznie się prezentuje i ten sosik mniam:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takowej, ale wygląda przebosko! ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny ten sos, widać jaki aksamitny i delikatny... Muszę koniecznie wypróbować twój przepis na niego! A babka wyszła Ci wzorowo-dziękuję za wspólną zabawę! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń