sobota, 26 listopada 2011

Babka ziemniaczana

Ogromną radość sprawiła mi
propozycja wspólnego,
wirtualnego kucharzenia.
Uwielbiam babkę ziemniaczaną,
dlatego byłam podwójnie zadowolona :)
Wraz ze mną gotowały: Asiek,
Iza, Basia, Kasia Prezydentowa,
Bożena i Kasia.
Składniki: 1,5 kg ziemniaków,
350 g wędzonego boczku,
2 cebule
2-3 ząbki czosnku, 3 jajka,
3 łyżki maki pszennej,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek.
Ziemniaki starłam na tarce o średnich oczkach.
cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę.
Boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Na tym samym tłuszczu
podsmażyłam cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
W misce wymieszałam ziemniaki, mąkę, jajka i przyprawy. Dodałam boczek
i cebulę z czosnkiem, wymieszałam.
Wyłożyłam na wysmarowana masłem formę i piekłam około godziny
w temperaturze 180°C.
Od siebie dodałam sos:
150 g suszonych borowików namoczyłam w wodzie.
Szklankę mięsnego wywaru podgrzałam, dodałam grzybki.
Doprawiłam odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem.
Zagęściłam łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą.
Babkę ziemniaczaną pokroiłam, ułożyłam porcje na talerzach,
polałam sosem.
Dziękuję Wam, dziewczyny za wspólne gotowanie :))
Bardzo smacznie polecam :)

8 komentarzy:

  1. piękna babeczka i ten sosik! pycha!
    dzięki za wspólną zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje twoja wersja.
    Dziękuję za wspólne gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna i pyszna babka!:) Dziękuję za wspólne gotowanie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam nigdy...
    ale chciałabym. i chyba to uczynię.
    przepis zapisany ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie się prezentuje i ten sosik mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie próbowałam takowej, ale wygląda przebosko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny ten sos, widać jaki aksamitny i delikatny... Muszę koniecznie wypróbować twój przepis na niego! A babka wyszła Ci wzorowo-dziękuję za wspólną zabawę! ;)

    OdpowiedzUsuń