sobota, 29 września 2012

Wątróbka z wiśniami i kolorowe kluchy z dziurką

Drobiowa wątróbka w kolejnej
odsłonie - tym razem w towarzystwie
wiśni i małych cebulek. Ciekawym
dodatkiem są kolorowe kluski śląskie
z dziurką. Smaczna i prosta kompozycja
na sobotni, jesienny obiad.
400 g drobiowej wątróbki, 5-6 małych 
białych cebulek, nieduży słoiczek 
wiśni w syropie, 600 g ugotowanych 
ziemniaków, 150 g mąki ziemniaczanej, 
3 łyżki soku z buraków, 4 łyżki soku 
ze szpinaku, sól, pieprz, majeranek.
Wątróbkę oczyściłam dokładnie, wypłukałam
i osuszyłam papierowymi ręcznikami. Obtoczyłam w mące kukurydzianej, smażyłam
na rozgrzanym oleju. Gdy podroby zrumieniły się z jednej strony odwróciłam i dodałam
pokrojoną w ćwiartki cebulkę. Doprawiłam solą, pieprzem i majerankiem, włożyłam wiśnie
wraz z częścią syropu, dusiłam kilka chwil.
Ugotowane poprzedniego dnia ziemniaki przepuściłam przez praskę, wsypałam mąkę,
sól i pieprz - wyrobiłam. Powstałą masę podzieliłam na trzy części. Do jednej dodałam
sok z buraka, do drugiej sok ze szpinaku a trzecią zostawiłam naturalną. Uformowałam
okrągłe kluski, małym palcem zrobiłam w każdej wgłębienie. Gotowałam partiami
we wrzącej, osolonej wodzie.
Kolorowe kluchy wraz z wątróbką wyłożyłam na talerze, przybrałam endywią,
polałam podgrzaną oliwą, posypałam posiekaną natką pietruszki.
Bardzo smacznie polecam :)


4 komentarze:

  1. Piękności na talerzu :) nawet ci co wątróbki nie lubią to się skuszą na 100% .Masz pomysły ,az żal że nie mieszkam blisko bo bym dziś wpadła choćby na kluseczkę:)

    OdpowiedzUsuń